I. Orvos válaszol
Hogyan tudja szervezetünk biztosítani az egyensúlyi állapotot? Az emberi test 67 %-a víz, pótlása elengedhetetlenül fontos, folyadékpótlás nélkül az emberi szervezet néhány nap alatt kiszárad és elpusztul. A szervezet az életfolyamatok során savakat „termel”. Savasodás akkor lép fel, ha sok húst, tojást, tejterméket és szénhidrátokat (pl. cukor, liszt, stb.) fogyasztunk, de például sportolás, vagy megterhelő fizikai igénybevétel közben is savat termel izomzatunk. Fontos tudni, hogy a túlzott elsavasodás sokféle betegség kialakulását elősegítheti, így emésztési zavart, puffadást, székrekedést is okozhat. A panaszokhoz és a savasodáshoz hozzájárul a stresszes életvitel, a teltségérzetet okozó biológiailag kevésbé értékes élelmiszerek és üdítők fogyasztása. A kompenzálást segítheti a megfelelően megválogatott élelmiszer : • Zöldségek: fűfélék, csírák, szójacsíra, uborka, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, fokhagyma, zeller, káposzta, fejes saláta, paprika, brokkoli, okra, burgonya • Babok, hüvelyesek • Gyümölcsök: banán, ananász, mazsola • Olajos magvak, és a hidegen sajtolt olajok • Ital: lúgos víz Napjaink leggyakoribb betegsége a reflux-betegség, melynek lényege égő érzés a gyomorszájnál és a mellkasban, tünete lehet gyakori köhögés, torok fájdalom és torok kaparás is. A beteg panaszai megfelelő táplálkozás, és lúgos víz fogyasztásával gyakran megszűnnek, mivel a lúgos vízben lévő hidrogén-karbonát megköti a gyomorsavat. A Dr. Vis ásványvíz igen magas hidrogén-karbonát tartalmú, ami a refluxra gyakorolt kedvező hatása mellett hozzájárul a szervezet lúgosításához is. A lúgos víz emellett „antioxidáns” hatású, megköti a szervezetben keletkező szabad gyökök jelentős részét, csökkentve azok káros hatását. Az ásványvíz fluor tartalma hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez, így fogyasztása gyermekek számára is hasznos, de csecsemők és kisgyermekek részére fogyasztása nem javasolt! Fogyasztása ajánlott: reflux-betegség-, gyomorsav túltengés-, cukorbetegség-, sport-, elhízás-, mozgásszegény életmód esetén is. Lehetőség szerint étkezések között célszerű fogyasztani a szervezet igényeinek megfelelően. Napjaink többnyire egészségtelen, kiegyensúlyozatlan életvitele, és a táplálkozási szokások, jelentősen próbára teszik az ember szervezetét. Dr. Vis lúgos ásványvíz fogyasztása egészségtudatos táplálkozás mellett segítheti gyomor sav- bázis egyensúlyának fenntartását. Dr. Török Kálmán belgyógyász szakorvos
II. Víz szerepe az emberi szervezetben
A víz szerepe az emberi szervezetben Az embernek a szomjazással szemben kicsi a tűrőképessége. Míg éhezni több héten keresztül képesek vagyunk anélkül, hogy a halál beállna, a szomjazás már néhány nap alatt halálhoz vezet. A szomjazásos halál akkor következik be, amikor a szervezet víztartalmának 15-20%-át elveszti. A szervezet vízszükségletét egyrészt a megivott és a táplálékkal felvett víz, másrészt a tápanyagok elégetésekor keletkező un. oxidációs víz fedezi. 24 óra alatt a táplálékkal és ivással összesen 2000-2500 cm3 vizet veszünk fel. Az oxidációs víz mennyisége pedig átlagosan 200-300 cm3. A naponta leadott víz ugyancsak ezt a mennyiséget teszi ki. A vizelettel távozik a legtöbb, 600-1600 cm3 között. Ez az érték függ a felvett táplálék mennyiségétől és annak összetételétől. A széklettel kb. 150-200 cm3, a tüdőből kilégzéssel 350-550cm3 távozik naponta. A tüdő vízleadását a külső levegő mozgása, nedvességtartalma, a bőr hőmérséklete befolyásolja. Fizikai munka végzésekor mennyisége nagyon megnő, énekléskor, hangos olvasáskor a nyugalmi érték akár kétszeresére emelkedik. A bőrön keresztül leadott víz napi mennyisége 450-500 cm3. A szervezet folyadékleadása 24 óra alatt tehát 2500-2800 cm3 körül mozog, s ez összegszerűen megegyezik a felvett folyadék mennyiségével. (8,13) Az emberi szervezetnek mintegy 50-60 %-a víz. Szerepe az élő szervezetben rendkívül sokrétű. Oldószere a sejtekben és a sejten kívüli anyagok döntő többségének. Biztosítja a tápanyagok, az oldott anyagok szállítását. A víznek nagy a hőkapacitása. Többek között ez teszi lehetővé a szervezetben, hogy az itt lezajló s hőtermeléssel járó folyamatok nem emelik fel lényegesen a testhőmérsékletet. A párolgás pedig megkönnyíti a szervezet hőleadását és így a hőmérséklet szabályozását. (13) A felszívódott folyadék a vérárammal először a májba kerül, majd az egész szervezetben szétáramlik. Nagy része átmenetileg tárolódik a májban, az izomzatban, a bőr alatti kötőszövetben, eközben a benne oldott anyagokat eljuttatja a szervekbe és szövetekbe, illetve felveszi és továbbszállítja az anyagcsere termékeket. Az elfogyasztott víz tehát bejárja az egész szervezetet és ennek tulajdonítható, hogy az ásvány- és gyógyvizek hatása oly sokrétű.(8) Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen összetételű, milyen tisztaságú, milyen minőségű, vizet fogyasztunk. Magyarország szerencsére bővelkedik tiszta, jó minőségű ásványvizekben, amelyek a föld mélyéből törnek elő.
III. Hidrogén-karbonátos vizek
A hidrogén-karbonátos vizekből két csoportot különböztetünk meg: I. Alkáli hidrogén-karbonátos (alkalikus) ásványvizek Azok az ásvány – és gyógyvizek sorolhatók ide, amelyekben a kationok közül a nátrium és a kálium, az anionok közül pedig a hidrogén-karbonát ion van túlsúlyban. Az alkalikus vizek terápiás felhasználásában régóta jelentős helyet foglal el az ivókúra. Felhasználásuk legfontosabb területe hyperacid gastritis, vagyis a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek. Kedvező hatást fejtenek ki az alkalikus gyógyvizek nyákoldó tulajdonságuk miatt a gyulladásos gyomor-bélrendszeri megbetegedések egy részében is, főleg a sok nyálkát termelő betegségekben. Ugyancsak nyákoldó tulajdonságának köszönhető, hogy krónikus húgyúti gyulladásokban, illetve a hörgők idült megbetegedéseiben is jótékony hatásúak ezek a vizek. Az alkalikus vizek alkalmazása megkísérelhető azokban az esetekben is, amikor látens vagy manifeszt acidózis áll fenn. Cukorbetegségben a látens acidózis gyanúja esetén, de kifejlődött acidózisban is eredményesen alkalmazták az alkalikus vizeket egyéb kezeléssel egybekapcsolva. (Semmelweis Egyetem Tanulmánya) II.Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos (meszes-földes) ásványvizek Az ilyen típusú vizekre az jellemző, hogy a kationok közül elsősorban a kalcium és magnézium, az anionok közül pedig a hidrogén-karbonát van többségben. A meszes-földes ásványvizek jelentékeny mennyiségű kalciumot juttatnak a szervezetbe, így hasznos kiegészítői lehetnek a táplálékkal bevitt kalciumnak. Az osteoporosis megelőzésében, a terhesség és szoptatás alatt kifejlődő mészhiány, s az ennek következtében fellépő görcskészség csökkentésében szerepe lehet a földes meszes-vizeknek. A kalcium részben gyulladáscsökkentő, részben antiallergiás hatása miatt kedvező lehet asztmában, allergiás, csalánkiütéses állapotban. Igen jól beváltak az idült gyomor-bélhurutok esetén is. Vizeletürítést fokozó hatásuk, valamint a húgyutak nyálkahártyájára gyakorolt gyulladáscsökkentő hatásuk és a vizeletet alkalizáló tulajdonságuk miatt előnyösek urológiai betegségekben. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is kedvező hatást tapasztaltak földes-meszes ásványvízzel történt ivókúrák után. Magyarországon elsősorban a budapesti, illetve a Budapest környéki ásványvizek sorolhatók a földes-meszes jellegű vizek közé, így az Üllő melletti Kerekes forrás nevű kútból származó természetes ásványvíz is. Az ásványvizekre vonatkozó állítások előírásai azonban itt is szabályozzák, hogy milyen esetekben lehet utalni a címkén a kedvező hatású ásványi elemekre. Magnézium esetében 50 mg/litert, kalcium esetében pedig a 150 mg/litert meghaladó mennyiség esetében lehet használni a magnézium-tartalmú, illetve kalcium tartalmú víz kifejezést. (Semmelweis Egyetem Tanulmánya)
A Weboldal a Horizontimpex Kft. tulajdonát képezi. Copyright 2017